O medžlisu
MIZ Bijeljina prostire se na dvije opcine, opcinu Bijeljina i Ugljevik. Prije agresije na BiH na podrucju MIZ Bijeljina djelovalo je pet gradskih dzemata u gradu Bijeljini i cetiri seoska na podrucju Ugljevicke opcine. Svi dzemati su imali svoje dzamije i aktivne imame.


Predsjednik IO MIZ Bijeljina:
ing. Sead Berberovic

Glavni imam: Samir ef. Camic

Clanovi izvrsnog odbora:

Imsirovic Ibrahim - sekretar,
prof. Musli Emir,
Mujanovic Nedzad,
Cokic ef. Damir,
Bilalic ef. Sadet,


U gradu je bilo pet dzamija: Sultan Sulejmanova Atik dzamija u centru grada, Salihbegovica dzamija u mahali Selimovic, Dasnica dzamija u istoimenoj mahali, Krpic dzamija u Hambar mahali, Janjica dzamija u mahali Pasine basce.
Pored pet gradskih dzemata i dzamija u fazi formiranja bio je dzemat Salas sa dzamijom u izgradnji koja je jedina ostala ne srusena sa visokim stepenom ostecenja.
Dzemati koji gravitiraju u ugljevickoj opcini, a organizaciono pripadaju MIZ Bijeljina su: Glinje, Srednja Trnova, Janjari i Atmacici.
Takodjer i u ovim dzematima su porusene sve dzamije.
Prva obnovljena dzamija na nasem medzlisu je dzamija u dzematu Glinje cije je svecano otvorenje bilo 30. augusta 2002.g.

Kako u gradu tako i u ostalim dzematima proces obnove tece zadovoljavajucom dinamikom, sve dzamije su u upotrebi mada se njihova potpuna obnova ocekuje u narednom periodu.
Kada je rijec o gradskim dzamijama, bitno je napomenuti da su izljeveni temelji za svih pet porusenih dzamija u ramazanu 2002. godine, a da su radovi na obnovi Atik dzamije u centru grada, koja je prioritet, uveliko poodmakli.
Atik dzamija se pocela koristiti pocetkom ramazana 2004.godine i njezina potpuna obnova se ocekuje u narednoj 2006. godini.

Poslijeratno obnavljanje rada MIZ Bijeljina zapocinje 27.02.1997.g. nakon posjete muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovica Bijeljini gdje je imao susret sa nekoliko bosnjaka grada, izme?u ostalih tom sastanku je prisustvovao sadasnji sekretae MIZ Bijeljina gospodin Imsirovic Ibrahim koji je medju prvima pokrenuo inicijativu ponovnog aktiviranja rada MIZ.
Dolazak Husein ef. Kavazovica sa saradnicima Besim ef. Canicem i hfz. Abdulah ef. Budimlijom je obavljen u organizaciji OHR i uz prisustvo zamjenika Visokog predstavnika gospodina Mihaela Stajnera. Nakon susreta sa bosnjacima i razgovora o problemima sa kojima se susrecu, zvanicna delegacija muftijstva tuzlanskog imala je i prvi susret sa predstavnicima SPC na celu sa vladikom Kacavendom.

02.03.1997. godine na prijedlog Muftije tuzlanskog imenovano je prvo povjerenistvo MIZ Bijeljina u sastavu:
Imsirovic Ibrahim (predsjednik povjerenistva), rah. Bajric Meho, rah. Nukic Ramo, Joldic Redzejla i Becarevic jusuf.
Ovaj sastav povjerenistva je djelovao do redovnih izbora u IZ BiH 1998. godine, a novi sastav IO MIZ Bijeljina sacinjavali su sljedeci:
Berberovic Sead (predsjednik), Imsirovic Ibrahim, rah. Bajric Meho, Joldic Redzejla i Becarevi? Jusuf.
Prva sjednica IO MIZ Bijeljina odrzana je 14. februara 1998.g.
Prvi poslijeratni bajrma-namaz na podrucju MIZ Bijeljina obavljen je u kuci hanume Dzevahire Kamarasevic, u potpunoj tajnosti, dana 19.januara 1999. godine.
U medjuvremenu uslijedio je povrat dijela vakufske kuce u ulici Bogdana Zerajica 13. koju su vjernici pretvorili u mesdzid i koristili do ramazana 2004.g.
U proteklom periodu sjediste islamske zajednice u Bijeljini su posjetili brojni predstavnici medjunarodnih institucija, nevladinih organizacija i istaknutih licnosti iz politickog i javnog zivota: ambasador Malezije Zakarija Solung, ruski ambasador Vadim Kuznjecov, visoki predtsvnik u BiH Pedy Esdaun i dr.

:: zadnji put ažurirano: 19.08.2008.